køb Nytårs gourmet dessert her

Køb fantastiske cheesecakes!

Figurer i fondant

Lav selv søde figurer

Køb Petit Four her

Kage tips og gode kage råd.

Nedenfor vil du kunne se nogle af mine kage tips og gode kage råd, som du kan bruge, når du laver konditorkager. 

 

Lim til fondant:

tip til hård fondant

Når du sidder og laver figurer eller andet i fondant og skal lime de forskellige ting sammen, er det ikke altid nok at bruge vand. Hvis du tager en lille klump fondant og rører lidt vand i, så det bliver lidt flyende (lige som melklister), og så kan du bruge det som lim :-)

Når fondanten bliver for hård:

tip til hård fondant

Hvis du har din fondant liggende i længere tid (eks. 2 mdr. i køleskab) og den er blevet for hård, er der råd for dette. Kom lidt vand i fondanten og ælt den godt, så den bliver smidig igen. Hvis du skal bruge en lidt fastere og hård fondant, men lige skal have æltet den igennem, kan du komme den i microovnen i 4-8 sek. Så bliver den lidt lun og er nem at ælte sammen.
En anden fremgangsmåde er, at du tager fondanten ud af køleskabet et døgn før du skal bruge den, så fondanten kan få stuetemp. Hvis du har så har en klump på ca. 500g, så:
Smelt 6 skumfiduser i 1 spsk. vand.
Læg fondanten i microovnen i ca. 8 sek.
Lav en fordybning i fondanten og kom halvdelen af de smeltede skumfiduser i.
Ælt det godt igemmen og hvis det stadigvæk er lidt hårdt, så ælt lidt mere smeltede skumfiduser i.
På den måde kan du også få din hårde fondant til at blive lækker smidig igen.
Vær opmærksom på, at når du varmer fondanten i microovnen, så bliver den ret varm i midten, så pas endelig på at du ikke brænder dig :-)

Måleskeer:

tip om måleskeer

I alle mine opskrifter bruger jeg måleskeer og derfor er det meget vigtigt, at du bruger måleskeer når du bager efter mine opskrifter. Når der feks. står en spsk. må det ikke bare være en alm. spiseske - det skal være en måleske, ellers risikerer du at måleforholdet ikke passer.

Frugtfarve:

tip om frugtfarve

Jeg tror alle kender situationen, at man lige skal have tilsat lidt frugtfarve i fondanten, og så hælder man lige så forsigtigt.... Og vupti, så kommer der alt for meget ud af det store hul, der typisk er i flaskerne med frugtfarve. Køb hellere nogle flasker med et lille hul i og hæld din frugtfarve over på, så kan du bedre styre hvor meget frugtfarve der kommer ud.

Piskede æggehvider:

tip om frysetørret frugter

Hvis du skal piske æggehvider, er det meget vigtigt at piskeris og skålen er helt fri for fedt. Hvis der sidder bare en lille smule fedt på skålen, kan det være svært at få pisket stift. Brug også en lille skål, når du pisker, så er det lettere at få pisket luft i.

Frysetørret frugt:

tip om frysetørret frugter

Når du bruger frysetørret frugter, som jordbær, hindbær eller andre, skal du være opmærksom på at frugten hele tiden skal opbevares i en helt lufttæt beholder. Hvis det står uden låg på trækker det fugt og bliver blødt.

Husblads uden trevler:

tip om husblas

Der er ikke noget værre end trevler i en mousse. For at undgå dette, kan du gøre følgende: Sæt husblassen i blød i koldt vand i 15 min. Hvis det feks. er en hindbærmousse, så vrid derefter vandet fra husblassen og kom det op i gryden sammen med 1-2 spsk af de mosede hindbær. Opvarm det til det er godt varmt, det må gerne dampe lidt. Bland det med resten af hindbærrene, imens du omrør og vend det til sidst i flødeskummet. Så undgår du trevler i moussen.

Rouladebunde der er bløde:

tip om rouladebunde

Når du skal lave roulader, er det meget vigtigt at bunden er blød, så du nemt kan rulle din roulade. Hvis du bruger alm. lagkagebunde, er det en god ide at du, når bunden kommer ud af ovnen og lige har stået et par min., vender den den ud på et stykke bagepapir. Derefter lægger du et rent viskestykke over, imens bunden stadigvæk er lidt lun. Viskestykket holder på fugten og bunden bliver ved med at være blød.

Rasp og lagkagebunde:

tip om rasp og lagkagebunde

Du har sikkert prøvet at bage flere lagkagebunde og lagt dem oven på hinanden med lidt sukker imellem. Eller drysset sukker under din lagkage. Når man så skal bruge bundene, eller spise lagkagen, er den meget klisteret, fordi sukkeret er smeltet.

Prøv istedet at drysse lidt rasp imellem bundene og under lagkagerne, så er det overhovedet ikke noget problem at skille bundene ad, eller at tage pæne stykker af lagkagen. De er heller aldrig fedtede, raspen kan du slet ikke smage og så bliver den iøvrigt også opløst, når kagen er lagt sammen.

Tip til Fondant dyr og blomster:

tip om fondantdyr og blomster

Når du skal lave dyr eller blomster i fondant, er det en god ide at komme en anelse mere flormelis i den fondant, som du skal bruge. Fondanten kan godt stå og synke lidt og derfor en god ide med en lidt fastere fondant. Husk kun at tage den mængde frem, som du står og arbejder med, og lad resten ligge i en lukket pose, så ligger det ikke og tørrer.

Tip til flødeskum:

tip om flødeskum

Når du pisker flødeskum til frugtmousse, må det endelig ikke piskes for stift. Du skal stoppe med at piske, når du kan se at  det er lige ved at være færdigt. Der bliver nemlig rørt yderligere i flødeskummet, når du vender de forskellige frugter og husblas i. Hvis flødeskummet er pisket for stift, risikerer du at det skiller ad. Hvis moussen er blevet for tynd, så stil den i køleskabet i 5 min. til husblassen begynder at sætte sig.

Temperatur i ovnen:

tip om marcipan

Det kan nogle gange være rigtig svært at finde ud af hvor langt tid en kage skal bage.
Hvis der står i en opskrift, at din kage skal have 8-12 minutter i ovnen, så gå altid ud fra det laveste antal min. Hellere åbne ovnen et par gange for at kontrollere, end at kagen bliver brændt. Ingen ovne bager ens. Og man kan jo indstille ovnene meget forskelligt. Når der i en opskrift står varmluft, er der også nogle ovne, der har 3D varmluft, hvilket i praksis betyder at det går meget hurtigere at bage. I alle mine opskrifter, er det indstillingen som hedder alm. varmluft, ovnen bliver indstillet på.

Saftig og kompakt lagkagebund:

tip om marcipan

Hvis du godt kan li´ at dine lagkagebunde er lidt kompakte og saftige, er der råd for dette.
Når din lagkagebund er kommet ud af ovnen og har kølet af i et par min., så læg et stykke bageparpir ovenpå bunden og derefter en bageplade. Så bliver bunden trykket lidt, imens den står og køler helt af og det gør, at den bliver saftig og lidt kompakt. En anden fordel ved at køle bundene af på denne måde er, at de får en helt jævn overflade, som gør det lettere, når du skal bruge bundene i dine kager.

 

Spar penge på Marcipan indkøb:

tip om marcipan


I mange af mine opskrifter bruger jeg ren rå marcipan, da det giver en fantastisk smag. Men det kan jo godt gå hen og blive dyrt, hvis man bager meget.
Hvis du holder lidt øje i de forskellige supermarkeder, når du alligevel er ude og handle, er der af og til mulighed for at købe marcipan billigt, især lige efter nytår. Du kan sagtens købe marcipan, selvom du ikke lige står og skal bage. Vej marcipanen af på stykker af 100 g og derefter pakkes de godt ind i film. Alle stykkerne kan lægges samlet ned i en fryse pose og lægges i fryseren.
Så har du altid macipan til dine kager, når du skal bage. Macipanen er ikke særlig længe om at tø op, så du kan godt lave nogle dejlige kager impulsivt :-)

Tip til Frangelitébunde:

tip om marcipan


Det sker tit, at man har bagt sin frangelitébund og den er blevet kold, så er der nogle steder, hvor den er lidt hård. Så er det jo ret svært at rulle en roulade af frangelitébunden.
Når du smørrer bunden ud, skal du sørge for at den smurt så jævnt ud så muligt, uden at slå luften ud af bunden. Den må endelig ikke få for langt tid i ovnen, den skal kun være lysebrun.
Når bunden er kold, vender du den om og ned på et stykke bagepapir. Derefter tager du det bagepapir af, som den er bagt på. Skulle der være nogle steder, hvor den er blevet lidt hård, så skal du tage en helt ren, fugtig klud og ligge på bunden. Tryk forsigtigt kluden ned på bunden. Lad den ligge i 10-15 min, så bunden kan suge lidt fugt fra kluden. Nu skulle de hårde steder gerne være blevet bløde nok, til at du kan smørre din creme i og rulle rouladen.

Skær flotte lagkagestykker:

tip om marcipan


Når man skal skærer en lagkage, tærtestænger med creme eller andet, der er blødt inden i, så vil der altid hænge noget af kagen fast på kniven, når det første stykke er skåret. Når du så skærer næste stykke, vil kageresterne fra kniven sætte sig fast på det nye stykke du skærer. Det ser ikke så pænt ud og er ret ærgeligt, når man har stået og gjort sig umage med at lave en flot lagkage.
Dette problen er meget nemt løst ved at have en ren, fugtig klud liggende og for hver gang man har skåret et stykke kage, så tørrer man kniven af i den fugtige klud, så bliver alle stykkerne pæne oven på :-)

Plader og stativer - til bryllupskager

tip om marcipan


Det er jo ikke altid man kan gå ud og købe et fad eller en plade, der passer til den kage der skal laves. Det er så her du må igang med at snedkerer. Du kan bruge forskellige slags plader, jeg fortrækker MDF-plader, da der ikke er så meget slibe arbejde, inden pladen skal males.
Bunden skal skæres ca. 10 cm større i diameter end kagen. For at gøre bunden mere eksklusiv og flot, kan du sætte nogle trækugler i bunden. Disse trækugler kan købes i hobbyforretninger. Pladen slibes og males 2-3 gange med træ - og metalmaling. Malingen skal være helt gennemtør, førend bryllupskagebunden kan tages i brug.

Se link til video om bryllupskagestativer

Smart måde at dyppe i chokolade:

tip om marcipan

Det kan godt være rigtigt svært at dyppe flødeboller, petit fours eller andet i chokolade.  Men prøv at tage en gaffel og buk den i en vinkel på 90 grader. Vend toppen af kagen ned i chokoladen, tryk den ned i chokoladen så kun bunden er synlig. Tag nu den bukkede gaffel og tryk ned i den ene side af kagen, så kagen vender rundt. Ryst forsigtigt og skrab af på kanten af skålen, skub kagen af med en kniv ned på bagepapir. Du kan se nedenfor i videoen om flødeboller hvordan du gør.

Se link til video om flødeboller.

Tip til dine flødeboller:

tip om marcipan

Når du hælder sukkerlagen i de piskede hvider, så hæld det langsomt i, så køler det hurtigere ned og det er nemmere at piske luft i hviderne. Husk altid at bruge en lille røreskål, så er det også nemmere at få skummet luftigt. Når du dypper flødebollerne, så ha en fugtigt klud liggende, da skummet nemt kan hænge fast i fingerne.

Smart når du river citrusfrugter:

tip om marcipan

Når du skal bruge revet citron, appelsin eller limeskal, er det vigtigt at du kun river det yderste af skallen af. Hvis der kommer for meget af det hvide med - det der ligger under den farvede skal, kan din revede skal meget nemt blive bittert.

Rør vand i Cacao:

tip om marcipan

Når du bruger cacao i dine kager, lagkagebunde, muffins eller lignende, er det en god ide at røre cacaoen op med vand, så det bliver en tyk grød, inden du kommer det i dejen. Cacao suger meget væske og ved at røre det op med vand, undgår du at dine kager og bunde bliver tørre.

Min kage er for stor til køleskabet:

tip om marcipan

Dette problem kan man jo nemt støde på, hvis man står og skal lave en stor kage. Eller en kage i en facon, der gør at den fylder meget. Meget ofte løser man problemet ved at lave flere små kager istedet for. Men det ser nu rigtigt flot ud med en stor kage. Hvis du eksempelvis har lagt et stort kagehjerte sammen på noget bagepapir og kagen er for stor til køleskabet, så tager du en savtakket kniv, dypper den i lidt vand og skærer lodret ned igennem kagen. Derefter kan du trække bagepapiret fra hinanden, derefter er hjertet skilt i 2 dele og kan være i køleskabet. Når kagen skal laves færdigt, skubbes de to halve hjerter sammen igen og kagen smørres op med smørcreme, så man ikke kan se hvor kagen er sat sammen.

Tip om bagepulver:

tip om marcipan

Hvis du laver kager hvor der skal bruges bagepulver, skal du være opmærksom på, at når alle ingredienserne først er blandet sammen, skal kagen umiddelbart lige efter i ovnen. Hvis dejen står for længe, kan du risikerer at bagepulveret ikke har den ønskede effekt.

Er din chokolade for tyk?:

tip om marcipan

Hvis du synes din overtrækschokolade er lidt for tyk, når du skal dyppe flødeboller, kager, petit fours eller andet, kan du komme lidt smeltet palmin i. Når du smelter palminen, skal du være meget opmærksom på, at det ikke bliver for varmt, for så bliver chokoladen grå.

Skær palminen lidt ud og kom det op i en gryde. Lige så snart det begynder at smelte, tager du gryden af og palminen står og smelte videre ved varmen fra bunden af gryden. Der skal ca. 2 spsk. palmin i til 200g overtrækschokolade og det er meget vigtigt, at det bliver rørt rigtigt godt sammen.

 

Der kommer hele tiden tips, som du kan bruge når du skal bage kager eller lave dine egne konditorkager. Har du spørgsmål om kager, så skriv i kageforummet - så er vi flere der kan svare.

Susanne
Petitfour.dk

Billig fondant

Petit four opskrifter

Lav selv lækre petit fours

Mere om kager